Miért préselve?

Hidegsajtolás vs. centrifugálás

A tudományos kutatások bebizonyították, hogy centrifugálás által a gyümölcsökben illetve zöldségekben található enzimek molekuláris szerkezete megrongálódik és a nagy fordulatszám miatt a centrifuga nagy mennyiségű oxigént is belekever a friss lébe és így az oxidáció révén károsítja az oxigénre érzékeny enzimek és vitaminok jó részét.

Amint látni fogják, az enzimek nem csupán fontosak, hanem egyenesen lényegesek életünk és egészségunk megőrzése szempontjából. Összehasonlításképpen, a hideg, mechanikus sajtolás révén az enzimek szelíden és teljesen vannak „kivonva” a friss növényekből anélkül, hogy ezek bármit is veszítenének teljes értékükből.

Érdekességként megfigyelhetjük, hogy például a kicentrifugázott almalé színe sötétebb a gyors oxidáció miatt, miközben a mechanikusan, hidegen préselt almalé sokkal hosszabb ideig megőrzi világosabb árnyalatát.

Norman W. Walker, aki természetes zöldség- és gyümölcsleveket alkalmaz gyógyítás céljából ezt mondotta: „Csak amikor a zöldségeket és a gyümölcsöket nagyon apróra vágjuk és ezt követően a levet hidegen, mechanikus úton sajtoljuk ki, akkor marad meg ebben a lében a lehető legnagyobb mennyiségű vitamin, enzim és ásványi anyag”.

Úgyszintén különbözik a centrifugázott gyümölcs illetve zöldséglevek aromája a hidegen préselt lé zamatátol, mert ez utóbbi sokkal ízletesebb és sokkal jobban megközelíti azoknak a gyümölcsöknek illetve zöldségeknek a természetes ízét, amelyekből kisajtoltuk.